Posted on

IoanaRosca# Articles# Relatii# News#

O mare dilema care pune stapanire pe tinerii jucatori este daca sa ai sau nu o relatie sentimentala in circuit . In acest articol vreau sa va povestesc despre experienta mea cu aceasta problema si ce recomandari am .

Cand esti mic auzi adesea “ nu poti avea iubit/a daca vrei sa joci tenis ; daca te indragostesti iti pierzi concentrarea asupra turneelor ; viata ta se va schimba; te vei lasa “ .

Parerea mea ? Cred ca ambele variante sunt corecte , este bine sa ai pe cineva langa tine , sa te iubeasca , sa te incurajeze , sa te imbratiseze ,sa poti avea bula ta de aer .Cu totii avem nevoie de un moment de scapare din lumea sportiva . Dar in acelasi timp este o responsabilitate ,o distractie , poate fi un factor “ucigator” pentru cariera ta . Este foarte important sa fi capabil sa separi una de cealalta sa poti avea succes in ambele . Daca gasesti persoana care te intelege , care imparte cu tine greutatile prin care treci si  este intelegator cu modul de viata pe care il duci , poti avea o relatie pozitiva  … depinde foarte mult de  persoana pe care o alegi sa-ti fie alaturi .

Avem atatea exemple unde am vazut jucatoare care erau cat pe ce sa-si distruga cariera sportiva pentru un esec in relatie . Daneza Caroline Wozniacki care cu ani in urma suferea dupa despartirea de Rory Mcllroy , dar nici cariera ei nu era grozava atunci .

Pentru mine a fost mai bine sa am pe cineva langa mine decat sa fiu singura . Pentru mine nu a fost niciodata usor sa las pe cineva sa se apropie sentimental , si la inceput a fost o provocare sa le fac pe ambele  .  Uneori mi-a fost mai greu fiind intr-o relatie sa calatoresc , alteori m-a ridicat la nivelul meu maxim de a performa pe teren .

Am fost judecata de antrenori , de parinti , de prieteni ca la varsta de 18 ani m-am indragostit . Toti au fost impotriva relatiei mele deoarece  cariera mea era in ascensiune si asta putea sa-mi cauzeze prea multa deconcentrare .

Stiti vorba aia , “cu cat nu poti avea un lucru mai rau il vrei” , cam asa ceva am facut eu , pana am dovedit ca pot sa le am pe amandoua . Poate cariera nu a avut ascensiunea pe care mi-o doream , pe care lumea o dorea , dar am incercat si nu regret alegerile facute.

La varsta de 18 ani esti un copil care se considera adult . Incet pasesti spre a fi o femeie/barbat si crezi ca le stii pe toate . Probabil multi ne-am indragostit de tineri si lucrurile au mers prost ,  carierele s-au oprit ,  sunt blocate , sau poate am ajuns top 100 . Important este a fi fericit acolo unde esti , si daca nu esti acolo sa muncesti mai tare pentru asta .

Pentru acest articol le-am cerut opinia catorva colege din circuitul profesionist .

“Daca alegi  persoana potrivita , intelegatoare si care te sustine , poti sa joci chiar mai bine . Eu mereu cand am avut pe cineva am performat mai bine , mai ales la  inceputul relatiei” mi-a declarat prietena mea Cristina Adamescu.

“Daca relatia este sanatoasa , ambii se respecta , atunci sunt de acord cu o relatie. De asemena conteaza si momentul in care te afli in cariera , daca esti intr-o pasa proasta , atunci poate mai bine iti ocupi acel timp pentru a te regasi pe tine in loc sa incepi o relatie . Pentru mine, daca m-as afla intr-o pozitie proasta, o relatie ar putea sa-mi faca si mai rau , mai ales daca persoana nu e potrivita “ spune Claudia Hoste Ferrer .

Deci ,  cum vedem fiecare persoana este diferita , decizia de a avea sau nu a avea o relatie in timpul unei cariere sportive depinde de fiecare in parte , nu lasati ca nimeni sa va ia deciziile in aceasta privinta doar pentru ca este antrenorul , mama , bunica … Este mai bine sa te lovesti de zid incercand decat sa traiesti toata viata cu regretul de a nu incerca .

 Ioana R .